Recension: I Gondolens Köket får du lyx till fyndpris
Köttmacka
Klassiker: Köttmacka med grillad ryggbiff och tunt skuren aubergine.

I köket käkar du finfint till fyndpris

Krogtest 

En av stans kroginstitutioner, Gondolen, har fräschat upp sin bistro Köket. En längre och mer varierad meny och lite fler sittplatser hör till nyheterna. Men lugn: långbordet är kvar.
Det här är en krog att komma tillbaka till för maten, ­servicen och miljön. Här äter du lyxmat till fyndpris.

ANNONS

Testat: Köket

— klassisk lyxhusman stadigt förankrad i de franska och nordiska köken
Betyg 4/5
Betygskala: 5 = Högsta klass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Håller inte måttet
1 = Uselt

MENY

Kök: Menyn har efter renoveringen bivit större och delats upp i kategorierna klassiker, små och mellanrätter. Ett kul grepp är större rätter att dela på, till exempel en hel hälleflundra eller en tarte tatin för tre.

Rekommenderas: Dagens husman. Byts ut varje dag och alltid till det fantastiska priset 155 kronor.

Köttmackan på
grillad ryggbiff
med friterade
lökringar är inget
mindre än en
lyxhamburgare

Bland smårätterna är det mesta gott. Den grillade bläckfisken med hummermajonnäs har sting. Oxfilétartaren på svartrot pudrad med parmesan fullkomligt smälter på tungan.

Bland mellanrätterna får den saftiga lammsadeln med röd spetskål, picklade tomater och Madeirasås tonåringen i sällskapet att jubla. Köttmackan på grillad ryggbiff med friterade lökringar är inget mindre än en lyxhamburgare.

Undvik: Enda besvikelsen är kantarellerna som serveras med olivsmör. Den salta pancettan tar över för mycket.

Vego: Bland smårätterna finns flera som går att kombinera till en hel måltid.

Dryck: Alla viner på glas. Personalen bistår kunnigt och gärna med tips.

Pris: Smårätter från 55 kronor, mellanrätter från 145 kronor, dessert från 90 kronor.

Ankleverterrin

Ankleverterrin med päron, hasselnöt och lönnsirap.

Dagens husman

Dagens husman: Laxfilé med broccoli och kokt potatis på gräddig sås.

MILJÖ

Lokalen: Nya bord i olika nivåer vilket gör att lokalen känns rymligare. Belysningen är mer dämpad men kökskänslan – och insynen i köket – är kvar. Och även om grundaren Erik Lallerstedt lämnat över till dottern Anna så hänger han de flesta kvällar på sig den vita kockjackan och tar en runda bland gästerna.

Ljudnivå: Som vanligt är det mycket spring med mat och disk, men vi sitter ju i köket – restaurangens hjärta.

Det är ett väloljat
maskineri, okland-
erligt och proffsigt

Gäster: En salig blandning av kompisar, turister och företagare.

Stora sällskap: Långbordet sväljer 16 gäster.

Barnvänligt: Absolut. Här finns inga vita dukar att spilla på.

Toaletter: Delas med resten av Gondolen.

Nya bord

Nya bord på Köket. Bröd och bestick finns alltid på plats.

SERVICE

Bemötande:  Det är ett väloljat maskineri, oklanderligt och proffsigt men ändå tillbakalutat. Vi får in fel varmrätt vid ett av besöken. Den får vi sjävklart behålla och blir raskt serverad den som vi egentligen beställde. Hovmästaren kommer till och med in med ytterligare en tallrik ifall vi i sällskapet vill dela.

Väntetid: Nu går det även att boka Köket på nätet. Finns bord samma dag. En utlovad plats vid långbord byttes till finfint hörnbord perfekt för en snackekväll med bästa vännen.

Entrén till Eriks Gondolen

Entrén till Eriks Gondolen och Katarinahissen från Mosebacke.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogrecensioner

Ankbröstet är fantastiskt mört
Krogtest

Stimmigt men avspänt på nya bistron

Björn Frantzén
Krogtest

Frantzéns magiska värld glömmer du aldrig

Parmesankroketter
Krogtest

Centan kan sätta Bagis på krogkartan

Vietnamesiska soppan pho
Krogtest

Bra kvarterskäk – om du väljer rätt rätt

Het paella med bläckfisk
Krogtest

Spanjorskan kan konsten att grilla bläckfisk

Moules marinère
Krogtest

Bra men ojämnt på frankofilernas vattenhål